Categories
Uutinen

The Ergonomics of Distance Learning

What position are you in right now? Studying from home I find myself twisting into the strangest positions during the day. After sitting for hours on end my shoulders tend to go stiff. It would be easier to concentrate if I were sitting in a comfortable position and could just relax during lectures and exercise sessions. That is why I interviewed physiotherapist Heli Virkkunen in order to discover the secrets of ergonomics.

Categories
Uutinen

FiilisTiimin kaavio opiskelijoiden hyvinvointia ja mielenterveyttä tukeville palveluille

Opiskelijoille on tarjolla laaja skaala erilaisia hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyviä resursseja eri tahojen tarjoamana. Tiedonhaku eri vaihtoehdoista voi kuitenkin tuntua hyvin työläältä, minkä vuoksi FiilisTiimi tarttui toimeen ja loi resursseja esittelevän kaavion. Interaktiivisen kaavion tarkoituksena on esitellä kootusti ja mahdollisimman kattavasti opiskelijan hyvinvointia tukevia resursseja. FiilisTiimi ottaa mielellään vastaan palautetta kaaviosta ja sen sisällöstä, jotta sitä voidaan kehittää entistä paremmin tarkoitustaan palvelevaksi. Palautetta voi antaa lomakkeella: https://forms.gle/ZdkJy2jVkn7uxXnK7 

Kvantti on käsitellyt opiskelijoiden mielenterveyttä useamman kerran vuosien varrella. Viimeisimpiä artikkeleita ovat Mielen poikkeustila (Kvantti 2/2020), Jottei totuus unohtuisi -sarja (1/2014) ja (3/2014), sekä Kun pään fysiikka pettää (3/2011). 

Interaktiivinen kaavio koostuu viidestä eri otsikosta, jotka kuvaavat lukijan mahdollista olotilaa. Otsikkoa klikkaamalla avautuu tietokenttä otsikoiden oikealle puolelle. Avautunut kenttä sisältää tietoa siitä, millaisia resursseja on tarjolla ja millaisiin tilanteisiin ne sopivat. Huomaa, että rajat otsikoiden välillä eivät ole selkeitä ja kannattaa klikkailla läpi muitakin osioita, jotta löytää parhaiten etsimänsä. Lisätieto ei myöskään ole koskaan pahitteeksi, ja tiedon avulla voi auttaa ystäviä.

Kaavion alaosasta löytyvät kootusti eri tahot ja niiden tarjoamat palvelut, sekä yhteystietoja ja linkkejä.

Kaavio on tehty vastaamaan syksyn 2020 tilannetta, joten kaavion tiedot saattavat vanhentua ajan kuluessa. Vaikka jotkin palvelut tai yhteystiedot muuttuisivat, ovat palveluja tarjoavat tahot suhteellisen pysyviä. FiilisTiimi pyrkii kuitenkin päivittämään kaaviota, kun se on tarpeen. Kaaviosta on suunnitteilla myös englanninkielinen versio, joka huomioisi, mitä palveluita on erityisesti kansainvälisille opiskelijoille saatavilla.

Made with Visme Presentation Maker

Categories
Uutinen

Pääkirjoitus 4/2020: Edari, ketä kiinnostaa?

Ensi vuosi on taas edarivaalivuosi. Se tarkoittaa sitä, että kahdelle kolmannekselle ylioppilaskunnan jäsenistä kyseessä on äänestämisen kannalta ihan samanlainen vuosi kuin tänäkin vuonna.

Categories
Uutinen

Mitä Ainolle kävi?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan lehti Aino asetettiin julkaisutauolle toukokuussa 2019, ja syyskuussa 2020 edustajisto hyväksyi AYY:n hallituksen budjettiesityksen, jossa Aino jäi täysin ilman rahoitusta.

Miten ja miksi tähän päädyttiin, ja mitkä ovat seuraukset sille, ettei AYY:llä enää ole itsenäistä opiskelijamediaa?

Haastattelimme Ainon viimeistä päätoimittajaa Emilia Mäenmaata, Ainon lakkauttamista vastustanutta edustajiston jäsentä Hege Miettistä (Vihreämpi Aalto), AYY:n hallituksen 2020 varapuheenjohtajaa Milja Leinosta ja Ylioppilaslehden päätoimittajaa Tuija Siltamäkeä.

Categories
Uutinen

Vieraskynä: Oodi ja Pride-viikko

Aina silloin tällöin on hyvä muistaa, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Niin myös asianmukainen henkilötietojen käsittely. Asioista kiinnostunut Kvantin vanhempi toimittaja avasi Aalto-yliopiston opintotietorekisteri Oodin rekisteriselosteen ja nykyaikaiseen kohahduskulttuuriin sopivasti pöyristyi sekä tuohtui. Nopea tarkastelu nosti esille seuraavia seikkoja:

Categories
Uutinen

Vaalivuosi 2019: Eurovaalit

Kvantin vuoden 2019 toisessa vaalijutussa käsittelemme toukokuussa pidettäviä europarlamenttivaaleja, joissa kaikki Suomen ja muiden Euroopan Unionin (EU) jäsenvaltioiden kansalaiset pääsevät valitsemaan edustajia Euroopan parlamenttiin. Valituista henkilöistä tulee Euroopan parlamentin jäseniä, eli meppejä (Member of the European Parliament) seuraaviin Europarlamenttivaaleihin asti, jotka järjestetään viiden vuoden välein.

Categories
Uutinen

Samppanjaa, shamppanjaa vai shampanjaa – tutkielma turhasta turhautumisesta

Maailmassa on paljon asioita, jotka äärimmäisestä yhteiskunnallisesta merkittävyydestään huolimatta saavat päivä päivältä vähemmän huomiota tärkeyteensä nähden. On myös asioita, jotka aiheuttavat toismaallisen suurta ärsyyntymistä ollakseen näennäisen merkityksettömiä. Ranskalaisen Champagnen maakunnasta olevan kuohuviinin kirjoitusasu kuulunee jälkimmäiseen kategoriaan. Tässä esseessä pyrin kuitenkin heijastelemaan näennäisen merkityksetöntä aihetta laajempaan aihekokonaisuuteen, vierasperäisten suhuäänteitä sisältävien sanojen kirjoitusasuun, ja pohdin vahvojen mielipiteiden tarkoituksenmukaisuutta epäselvissä tilanteissa.

Categories
Uutinen

Fyysikko kyllästyi Exceliin

Kesäisiin puuhiin vaipuneeseen Kvantin toimitukseen otti hiljattain yhteyttä muuan nimettomänä pysyttelevä fyysikko. Hänen mieltään painoi tavanomainen tietotyöläisen murhe — tarkemmin sanottuna Excel.

Categories
Uutinen

Speksiarvostelu: Vapunajan erikoinen 2018

Vuoden 2018 fuksispeksien tekijät ovat noudattaneet ikiaikaista ohjetta tehdä taidetta siitä, minkä tuntevat. Speksikimara tarjosikin tuokiokuvia teekkarien elämästä ja sijoittui sinänsä nyky-Otaniemen Alvarin aukion ympärille, mutta maagisilla elementeillä höystettyinä. Speksiksi tässä teoksessa oli näyttelijöitä harvinaisen paljon, mahdollisesti jopa toista sataa, ja varsinaisten päähenkilöiden sijaan tarinaa seurattiin vähintään kymmenen minuutin välein vaihtuvien näkökulmahenkilöiden avulla. Näkökulmahenkilöistä suurin osa oli kuitenkin opiskelijoita ja tulkittavissa arkkityyppisen Teemu Teekkarin ilmentymiksi eri puoliltaan.