Historia

Alunperin Fyysikkokilta julkaisi lehteä nimeltä FK-tiedote. Vuonna 1976 sen nimi muuttui Kvantiksi. FK-tiedotteen aikoihin ja vielä Kvantin alkutaipaleellakin lehdessä julkaistiin paljon politiikkaa sivuavaa tavaraa (kuten kunnon opiskelijalehdissä oli tapana). Kirjoituksissa otettiin räväkästi kantaa ja mentiin jopa henkilökohtaisuuksiin. Palstatilaa saivat melkoisen vapaasti erilaisten näkemysten edustajat, eikä sensuuria juuri tunnettu (eipä tuota tunneta nykyäänkään, hyvästä mausta puhumattakaan). Erityisesti FK-tiedotteessa julkaistiin myös Fyysikkokillan julkilausumia ja kannanottoja – esimerkkeinä osaston siivoajien taukotupa-asiat ja Chilen sortopolitiikka. “Taantumuksellisia voimia” kritisoivat kannanotot aiheuttivat usein riitoja osaston ja professorien kanssa. Kiihkeinä opiskelija-aktivismin vuosina Fyysikkokilta oli poliittisesti aktiivisimpia Arkkitehtikillan ohella muiden pysyessä hieman vaisumpina. Aika muuttui ja lehti sen mukana… enää ei kukaan jaksa möykätä edes yliopistolla, miksipä siis TKK:llakaan Aalto-yliopistossakaan oltaisiin radikaaleja ja omattaisiin mielipiteitä. Politikointi siis loppui ja tiedotuksen siirtyessä sähköisiin medioihin on Kvantista tullut lähinnä viihdettä. Sen ei silti tarvitse olla turha julkaisu. Se ei saa olla turha julkaisu. Se on hieno ja tärkeä lehti, jolla on historia. Kvantti on ollut milloin hauska, milloin asiallinen, sitä on tehty paatoksella ja intohimottomasti. Perinteitä on ja ne tarvitsevat vain ylläpitäjiä. Eivät jutut ole maailmasta loppuneet – ja osa niistä ansaitsee tulla painetuksi.

Etsikää vanhoja Kvantteja, lukekaa niitä. Päätoimittaja toisensa perään on tehnyt omanlaisensa hienon lehden. Huomatkaa, miten aika virtaa, miten tavat muuttuvat – ja pysyvät. Katsokaa, miten legendat syntyvät ja kuolevat. Huomatkaa vanhempien tieteenharjoittajien sekojen juttujen omaavan taustoja – valaistukaa ymmärtämään, että ellette te kirjoita ja ikuista omien vitsienne ja perinteidenne takana olevia tarinoita, ne kulkeutuvat unohdukseen.

Kirjoita oma tarinasi osaksi kiltalehden historiaa. Ikuistu sivuille ja joskus joku ehkä ymmärtää sinun höpinöitäsi paremmin.

(Lähteenä käytetty Fyysikkokillan historiikkia.)