Categories
Uutinen

Kvantin vuosijuhlavinkit: pukeutuminen

Kuukausien odotuksen jälkeen killan vuosijuhlat ovat täällä taas! Auttaakseen teitä toistamaan kaikki menneisyyden virheet Kvantti koosti näppärän selviytymislistan vuosijuhlille. Ohjeet ovat pääosin nololta arviolta noin 30 vuosijuhlaa koeponnistaneen toimittajamme kierosta mielikuvituksesta.

Pukeutuminen

Jo ennen vuosijuhlia kannattaa varmistaa, että oma frakki ja iltapuku on kauniin punaviininpunainen ja jäänyt vääjäämättömän pieneksi. Mikäli viikon pyörrytyspaasto ei auta julkisen sektorin kasvaneeseen tilantarpeeseen, usein voi tiedustella hieman itseään suuriluisemmalta kaverilta suoraviivaisesti pelastusta tilanteeseen, polttamista vartenhan ne ystävyyden sillat ovat. Frakissa ja ehdottomasti mustassa, joukkoonhäviävässä villakangastakissa on somisteineen ja sukkineen yhteenlaskettuna parhaimmillaan jopa 30 liikkuvaa osaa, joista sujuva herrasmies luonnollisesti jättää uupumaan vähintään 10 hauskoiksi keskustelunavaajiksi. Toimittajan suositus on jättää vähintään toinen valkoinen hanska, toinen villakangastakin nappi ja rintamuksen helmiäisnappien takaosat mukaanottamatta. Hädän tullen kaverilta voi varmastikin paniikissa lainata valkoista vararusettia, mikäli haluaa pitää omansa tärveltymättä rintataskussa löytymättömänä. Frakki kannattaa suunnitella laittavansa päälle ajan ja elähdyttävän Martini-lasin kanssa, mutta viidessä minuutissa ja oliivinhajuisenakin homma hoituu.

Naisilla tilanne on hieman toinen: koska kietaisuhameen saa laitettua päälleen parhaimmillaan minuuteissa, tulee vuosijuhlia varten päättää kerrankin kokeilevansa sitä unelmien korkkiruuvivesiampiaispesää, tai neuvotella mainio diili kosmetologiopiskelijakaverin kanssa. Paniikin ja kaverin yllättävän noroviruksen vääjäämättömästi uhatessa neuvottakoon, että jopa noin viidennes miehistä on hyödyllisiä mitä tulee korsetin nyörittämiseen, näppärän vujukampauksen saa tehtyä kahdella pinnillä ja kukalla, ja bussissakin voi itkemättä mustata kulmat, mikäli illan avec on nyöritys- sekä meikkipussinpaikallaanpitotaitoinen.

Illan pukukoodi on oletettavasti juhlapuku akateemisin kunniamerkein. Usein toimittajaltamme kysytyt ohjeet mahdollisista liennytyksistä pukukoodiin voidaan jakaa melko selkeästi seuraaviin ryhmiin:

Jokin osa puuttuu

Toisten on epäkohteliasta huomauttaa etikettivirheistä, ellei puuttuva osa satu olemaan housut. Tällöin kerran koitettu ratkaisu esimerkiksi Tampereella on etsiä valkoraidattomat adidaksen kiiltävät verkkahousut, eroa ei kuulemma juurikaan huomaa.

Jotain halutaan tietoisen radikaalisti muuttaa pukukoodista

Tällaiset tilanteet toimittajamme jakaa edelleen mutuaalisen epäeksklusiivisiin ja kollektiivisesti kattamattomiin lokeroihin jotakuinkin näin:

Fashion statementit:

Halutaan laittaa päälle jotain 1800-luvun aatelistocharmista poikkeavaa, esimerkiksi violeteista karkkipapereista ja pääosin kuplamuovista tehty jakkupuku. Näihin tilanteisiin sanoisimme, että kunhan illan eleganssi säilyy eskapistisen ja esoteerisen välimaastossa, niin go for it. Emme suosittele näyttämään urpolta tollolta varsinkaan illan alkupuolella, joten päräyttävyyteen kannattaa ilomielin pyrkiä.

Agenda statementit

Halutaan laittaa päälle jotain 1800-luvun sukupuolirooleista poikkeavaa, esimerkiksi naisena jalat ja äänioikeus tai miehinä jotain herkkää ja massasta poikkeavaa. Näihin tilanteisiin sanoisimme, että kunhan illan mieliala säilyy rohkean ja voimaannuttavan välimaastossa, niin go for it. Emme suosittele heittämään ihmisten päälle juomia n. 20:nnen oletettavan “HEI TYYPILLÄ ON HOUSUT/HAME/RUUMIINTOIMINTOJA” -kommentin jälkeenkään. Usein ihmiset osoittavat nämä rohkaisevina huomionosoituksina tai tekevät ihan itse itsestään tolloja urpoja.

Fun statementit

Halutaan laittaa päälle jotain 1800-luvun seremoniallisesta vakavuudesta poikkeavaa, esimerkiksi neonvihreä frakki. Näihin tilanteisiin sanoisimme, että kunhan ilta säilyy positiivisena ja iloluontoisena, niin go for it, onhan harmaita hupifrakkeja ennenkin nähty tyylikkäinä ilmiöinä. Emme kuitenkaan suosittele esiintymään ratkiriemukkaassa natsiregaliassa tai pukeutumaan alkuperäiskansojen pyhiin rituaaliasuihin, ellet ole käyttöönvihitty ylipappi.