Categories
Uutinen

Myrsky energiajuomapullossa

Syyskuun loppupuolella Rodeo Light -energiajuoma poistui Otaniemen Alepasta. Tämä aiheutti Kvantin lukijakunnassa epävarmuutta ja surua: eikö tuotetta voisi enää ostaa Otaniemestä? Mitä nyt siemailtaisiin Kvantin laadukkaasta journalismista nauttiessa?

rodeofantti

Vilpittömänä reaktiona lukijoidensa ahdinkoon Kvantin toimitus otti asiakseen selvittää juoman kohtaloa. Nopea yhteydenotto S-ryhmään tuottikin tulosta, ja kuvainnollisen linjan päähän saatiinkin Alepa-ketjun aluejohtaja Merja Mustonen.

“Valikoimiimme on tullut uutena tuotteena Megaforce sokeriton ja tästä syystä Rodeo light on valikoimissa vain suurimmissa Alepoissa.”, Valotti Mustonen muutosta, ja heitti kysymyksen takaisin toimitukselle: “Kävisikö tämä tuote teille sokerittomana vaihtoehtona vai onko Rodeo light ‘ainoa oikea’ energiajuoma?”

Kvantin toimitus tarttuikin haasteeseen. Tavoitteeksi asetettiin laajemminkin potentiaalisten korvaavien tuotteiden vertailu.

Pieni energiajuomavertailu

Vertailuun valittiin Otaniemen Alepassa myytäviä, ominaisuuksiltaan mahdollisimman lähellä Rodeo Lightia olevia juomia. Tavoitteena oli päätellä, mikä tuote korvaisi todennäköisimmin Rodeo Light -juoman kulutuksen.

Rodeo Light Rodeo ED Lemon Light Megaforce Sugarfree
Kuva pikkulrodeo pikkusrodeo pikkuedpng pikkumega
Hinta 1,49€ 1,49€ 2,54€ 1,24€
Sokeria/plo 0g 56,5g 2g 0g
Maku Marjainen Marjainen Sitruksinen Sitruksinen

Taulukko 1, Energiajuomien ominaisuudet. Ei-halutut arvot lihavoitu.

Testissä vertailtiin hintaa, sokeripitoisuutta ja makua. Pullo tavallista Rodeota sisältää noin 20 palasokeripalan edestä sokeria, ja ED Lemon Light maksaa yli euron enemmän. Sekä sokerisaanti että korkeampi hinta kertautuvat nopeasti, ja näkyvätkin ahkeran käyttäjän kukkarolla tai vyötäröllä nopsaan. Katso taulukko 1.

Megaforce Sugarfree puolestaan on, nimensä mukaisesti, sokeriton, ja halvempi kuin Rodeo Light. Maku on keinotekoisen äitelän marjaisen sijasta keinotekoisen äitelän sitruksinen, mutta Kvantin toimitus arvioi kyseessä olevan tottumuskysymys: marjaesansanssi ei ole perustavanlaatuisesti maukkaampaa kuin sitrusesanssi. Makutestin lopputulos oli epäselkeä, kaikki tuotteet maistuvat hieman keinotekoiselle ja makealle.

Mutta: Rodeo Light myydään pulloissa, Megaforce Sugarfree tölkissä. Pullojen etu tölkkeihin verrattuna on ilmeinen: ne ovat uudelleensuljettavia. Vajaan Rodeo-pullon voi vääntää kiinni ja nakata laukkuun, kertaalleen avattua Megaforce-tölkkiä puolestaan ei. Tämä on tärkeää mobiilissa opiskelijaelämäntyylissä. Pullo mahdollistaa myös juoman hillitymmän käytön: koko puolen litran pönikkää ei tarvitse juoda yhdeltä istumalta, vaan juomaa voi siemailla pitkin päivää vireystason ylläpitämiseksi. Hillitymmällä siemailulla voi myös käyttäjäkokemusten perusteella välttää pahimmat “pärinät”, keskittymistä häiritsevät vireystilan nopeat mutta hetkelliset nousut.

Näin pakkausaspekti nousi vertailussa lopulta jopa olennaisemmaksi tekijäksi kuin sokeripitoisuus, hinta tai maku. Tästä syystä Kvantin toimitus arvioi tutkimuksensa päätteeksi, että Megaforce Sugarfree ei ole pätevä korvaava tuote Rodeo Lightille, vaan todennäköisemmin käyttö ohjautuisi joko hintavan ED Lemon Lightin tai tavallisen sokeripitoisen Rodeon pariin.

Selvityksen hedelmät

Kvantti palasi tutkimuksen tulosten kanssa Mustosen puheille.
“Perustelunne oli oikein hyvä ja olemme palauttaneet Rodeo Light juoman takaisin Otaniemen Alepan valikoimiin.”, tämä vastasi. “Tuotetta on jälleen saatavilla myymälöistä ensi viikolla.”, kuului lopullinen arvio aikataulusta 12.10., toimitushetkellä viime viikon keskiviikkona. Kvantin ahkeran edunvalvontatyön ja perusteellisen korttelitoiveen johdosta juoma tulee säilymään ainakin Otaniemen Alepassa!

Kvantti odottaa innolla Rodeo Lightin pikaista paluuta Otaniemen Alepan hyllyihin ja kiittää lämpimästi koko Alepa-ketjua juoman palauttamisesta, ja erityisesti Merja Mustosta huolen kuulemisesta.