Categories
Uutinen

Persemonnin voitto: Kvantin ylianalyysi

Persemonnin yllätysvoitosta on toivuttu, ja nyt kysymys kuuluukin: Mikä oli Persemonnin salainen ase, vaikka monnit eivät aseita käytäkään?

ppepe3Pepe-sammakosta tuli Persemonnin äänestäjien yhteinen symboli

Vanhan kaipuu

Globalisaation myötä kansainvälinen, laadukas huumorijournalismi on parantunut merkittävästi, mutta samalla valkoisen keskiluokan kotimaiset huvinlähteet ovat kadonneet. “Ennen täällä oli Pahkasika, Myrkky ja MAD suomi, nyt kaikki on siirtynyt nettiin ja merten taakse.”, tilittää Kvantin haastattelema Persemonnin äänestäjä. “Nyt pitäisi lukea jotain Lehtilehteä, mutta niillä on kauhean vaikeaselkoisia vitsejä, joissa pitää ymmärtää juttuja ja silleen. Sekin on semmonen eliitin lehti.” Ikäkausikokemuksen mukaan Persemonni on tuulahdus vanhaa aikaa, kun persenaamaiset asiat olivat vielä pätevää huumoria. Globalisaation myötä huumorin kokonaislaatu on parantunut, mutta persenaamahuumori on monilta paikkakunnilta kadonnut kokonaan.

“Meemukulttuurista” yllättävä yhdistäjä

spurpersemonni“Spurdo”-meemuhahmo kannustaa keskustelupalsta ylilaudan lukijoita äänestämään Persemonnia

Pahkasian ja muiden lehtien henki elää vielä vahvana internetin ns. “meemukulttuurissa”. Pepe-sammakosta ja monista muista “meemuhahmoista” tulikin yllättäen Persemonnin kannattajien yhteisiä symboleja, jotka edusti sitä räävittömyyttä ja rehellisyyttä, jota äänestäjät Persemonnissa arvostivat. Persemonni puhuu tällä tavoin “kansan kieltä”, joka on tavallisille ihmisille jostain syystä täysin käsittämätön.

Protestiäänestys

Ehkä sammakoiden ja meemuhahmojen esiinmarssi on protestiääni nykypolitiikalle. Vielä 80- ja 90-luvulla oli mahdollista tehdä ymmärrettävää, poliittista satiiria, mutta nykypolitiikka on vetäytynyt kauas parodiahorisontin taakse. Nykyinen poliittinen satiiri on väistämättä joko liian monitasoista tai huonoa ja hampaatonta. Itsevaltiaiden parissa kasvaneelle nuorelle tällainen tilanne on kestämätön: jos oikea politiikka on surkuhupaisaa, mistä on ihminen hupinsa repivä? Monelle vastaus kysymykseen vaikuttaa olevan Persemonni, eli absurdiuden täydellinen syleily ja sille antautuminen.

Persemonni uhkaa lehdistön vapautta

Heti kansliaan astuttuaan Persemonni on ottanut lehdistön hampaisiinsa. Kvantin ajantasainen analyysi Persemonnin toimista on saanut Persemonnin ottamaan yhteyttä Kvantin toimitukseen, kehottaen lopettamaan Persemonnin asioiden kaivelun. Kvantti ei tietenkään sorru vaateiden alle, vaan journalistisen ohjeen mukaisesti jatkaa totuuden välittämistä kansalle ja raportoi Persemonnin vaiennusyrityksestä.

Kvantti ei lopulta voi kuin spekuloida Persemonnin tarkoitusperiä, vaikka Persemonnilla onkin kaksi perää.