Categories
Uutinen

Selittäviä tekijöitä liikenneturmien takana

Sälä-Kvantti keväältä 2015 kävi läpi kuluneen talven liikenneonnettomuuksia ja niiden tekijöitä. 

Talvisin luemme päivittäin onnettomuuksista ja kolareista. Missä on syy toistuviin tapaturmiin? Kvantin tie- ja aluevesitoimituksen suorittamat onnettomuustutkimukset ovat onnistuneesti tunnistaneet lukuisten liikenneonnettomuuksien selittävät tekijät.

selittavat-tekijat

10.12. Rauma
Mies ohitti suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon pysähtymättä. Tämän jälkeen hän törmäsi suojatietä ylittäneeseen 12-vuotiaaseen pyöräilijätyttöön. 30-vuotias, hieman ylipainoinen mieshenkilö röhisee: ”Emmää jaksan mihinkkä suajatiä ette pysähtty, vaikkui siins se toine autov venail hiljaltte. Sais nua mukulak katto mihi ne oikke kohla niitte föörpollareittenk kans. Ei sitä siint tiirannu hyvälläkkää ko se ol se toine auto siihe ettehe pakannu. Ei pitäs sil taval jäär seisoskelema keskel tiät.”

16.12. Riihimäki
Lapsi koulun kohdalla suojatiellä, kun hän jäi henkilöauton alle. 60-vuotias yliajanut naishenkilö puhuu hieman nasaalisella äänellä: ”Joo en minä oiken nähnyt sitä lasta siinä suojatiellä. Oli kaamalan kehno sää, oisitte ite olleet paikalla. Kyllä semmosella säällä itse kukin nyt yhtä lasta töytäisee. Enkä minä oiken kehdannut hidastella siinä koulun kohdalla, piti päästä töihin pelaamaan pasianssia. Jäi eilen peli jännään paikkaan! Suotta se lapsi itki, kyllä minä muistan kun minua kuusikesäisenä töytäisi hevonen, enkä minä siinä poraamaan alkanut, hiihdin vain kouluun yhdellä suksella. Sinä talvena hiihdettiin kouluun juhannukseen asti, eikä helmikuun jälkeen ollut lunta, että rankkaa oli!”

27.12. Pöytyä
Myöhään perjantai-illalla auto törmäsi jalankulkijaan kohtalokkain seurauksin. Jalankulkija menehtyi törmäyksessä. Kuski selvittää tapahtunutta: ”Siinä oli kattokaas tilanne päällä, oli nopeutta aika lailla niin ei siinä vaan ehtinyt jarruttaa. Ei tosin sillä että oisin koittanut, talvisin on kova työ jo tuossa tiellä pysymisessä, ei siinä parane penkereitä koko ajan silmäillä jonkin hullun jalankulkijan varalta. Mikä siinä on niin vaikeata käsittää että kaksi tonnia metallia ei pysähdy tuosta vaan. Ei nimittäin kannata ryntäillä sillä tavoin tielle.” Perheenisä rapsuttaa persettään kuin ilmoittaakseen puheenvuoronsa päättyneen.

4.1. Vuosaari, Helsinki
Henkilöautoa kuljettanut mies ajoi ostosreissulla olleen naisen yli. Mies kertoo: ”Juu en mä oiken nähnyt sitä naista ajoissa. Sen ois pitänyt näkyä aiemmin. Koitin väistää, mutta ei siinä oiken ollut enää mitään tehtävissä. Kun se kerran oli siinä suojatien keskellä niin mihinkäs siinä olisi väistänytkään.”

9.1. Kallio, Helsinki
Taksi ajoi koululaisen päälle, kuljetti hänet kotiin ja poistui paikalta jättämättä yhteystietojaan. Tavallinen taksikuski perustelee päätöstään: ”Oisin kyllä ollut todella tonttu jos olisi sitä paapomaan jäänyt. Olisi voinut mennä kortti, katsokaas, kui mä oisin sit tehny duunii? Sitä paitsi oma vikahan se on jos loikkaa siihen suojatielle, ei tommosia voi arvata.”