Categories
Uutinen

Sokos lopettaa orjakaupan – MTK kauhistunut

Tavarataloliike Sokos ilmoitti aiemmin tällä viikolla lopettavansa orjakaupan mahdollistaakseen asiakkailleen vastuullisten valintojen tekemisen tarjoamalla sekä eettisesti että ympäristön kannalta kestäviä tuotteita ja palveluita. Maa- ja miestaloustuottajain keskusliitto MTK paheksui linjausta.8362039752_302a3cced2_bKvantin haastattelema  kuvitteellisen Maa- ja miestaloustuottajain liiton yhtäläisen kuvitteellinen puheenjohtaja, Maha Kurttula kritisoi Sokoksen ulostuloa:
Tässä linjauksessa lytätään koko suomalainen orjatuotanto.” Kurttulan mielestä Suomen orjateollisuuden epäsuora leimaaminen epäeettiseksi tai -kestäväksi on sietämätöntä panettelua:

Suomalainen orja on laadukas raataja, joka kestää isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Siihen sijoittaminen kannattaa ja se on myös ekologinen ympäristöteko, kun se tulee niin vähällä ruoalla ja huolenpidolla toimeen.“, perusteli Kurttula.

Suomalainen orjatyövoima on maailman eettisintä.” MTK on ilmoittanut vaativansa Sokokselta anteeksipyyntöä orjuuden kritisoinnista.

Suomen Kepityspuolueen, KePun, kiihkeimmät kansanedustajat yhtyivät kuorona Kurttulan ulostuloon. Heidän mukaansa mukaan orjatyövoima on myös tärkeä tulonlähde monelle syrjäseudun kylälle, eikä ahkerien orjakauppiaiden elinkeinoa tule demonisoida tällä tavoin. Lisäksi orjatyövoima tuottaa Suomelle miljoonia vientituloja vuosittain.

“Suomalaiset orjat ovat maailmalla korkeasti arvostettuja, ja orjakauppa tuottaa Suomelle merkittäviä tuloja ilman valtion tukea.” Heidän mielestään suomalaisen eettisen ja ekologisen orjatyövoiman myynnin lopettaminen johtaisi vain siihen, että orjat hankitaan merten takaa, missä ei ole yhtä korkeita standardeja orjien hyvinvoinnille.

“Emme usko että orjien kysyntä vähenee. On omituinen ajattelutapa että lopetettaisiin orjuus täällä.” Kansanedustajat pitivätkin Sokoksen päätöstä kaksinaismoralistisena ja kannustivat boikotoimaan liikettä.

Kvantin tavoittamalla anonyymilla internet-kommentaattorilla oli vielä yksi kanta asiaan:

“Jos orjuus lopetettaisiin, ei enää Itämerestä kalastettaisi ‘roskakaloja’ orjille syötettäväksi. Sitten meren fosforipitoisuus nousisi: lopettamalla orjuus tehtäisiin itse asiassa hallaa luonnolle. Että ovat aika tyhmiä nuo orjuuden vastustajat.”

Sokos lopulta taipuikin näiden uskomattoman järkevien perusteluiden ja mahdollisen poliittisen painostuksen alla ja ilmoittikin perjantaina että poistaa orjat valikoimistaan kysynnän puutteen vuoksi, ei minkään eettisen höpöhöpön takia. MTK halusi vielä tähdentää, että kysynnän puute voi johtua kansalaisten tietämättömyydestä, ja S-ryhmän pitäisikin lisätä orjatyövoiman mainostamista.

Kvantti ei voi kuin ihailla Sokoksen suoraselkäisyyttä tämän asian käsittelyssä.

 

Picture credit National Museum of American History