Categories
Uutinen

Speksivuosi 2016/2018: Kuka, mitä, häh?

Mitä?

Tässä juttusarjassa julkaistaan pieniä juttuja pääkaupunkiseudun spekseistä. Toisin sanoen siis pienimuotoisia arvosteluja niistä. Näiden ei ole tarkoituskaan olla arvosteluja, joiden perusteella kannattaisi päättää, meneekö katsomaan jotain speksiä vai ei. Ihan aikataulullisten realiteettien takia kaikkia juttuja ei millään saa julkaistua, ennen kuin näytökset ovat ohi. Monella speksillähän näytökset ovat korkeintaan viikon sisään, enkä aina ehdi ensi-iltaan. Ja vaikka jutut yritänkin kirjoittaa vielä, kun näytös on tuoreessa muistissa, en halua joutua laittamaan kiireessä oikolukematonta tekstiä julkiseksi. Ennen kaikkea en halua sitä vastuuta, että minun tekstini takia joku menisi tai jättäisi menemättä katsomaan näytöksiä. Pikemminkin haluan antaa palautetta tekijöille ja puhuttavaa katsojille ja muiden speksien tekijöille.

Mitään viiltävän analyyttistä krittiikkiä tai objektiivista speksien paremmuuden arviointia en lähde tekemään, jos nyt edes pystyisin. Spekseissähän on loppujen lopuksi kyse harrastuksesta, jonka tarkoitus on olla kivaa, ei tuottaa maailman parasta taideteosta, joten turha näitä on palasiksi ryhtyä raatelemaan. Toisaalta seuraavasta produktiosta on yleensä kiva yrittää tehdä edellistä parempi, joten runsaiden ruusujen lisäksi ajattelin jakaa myös pieniä risuja. Ennen kaikkea yritän kirjoittaa speksin jälkeisistä fiiliksistä. Mikä jäi mieleen, mikä yllätti, mikä harmitti?

Kritiikki on parhaimmillaankin vain yhden ihmisen mielipide, ja sen mielipiteen laadusta voi olla montaa mieltä. Saatan ymmärtää jotain täysin väärin, ja taustani ei voi olla vaikuttamatta tulkintoihin. Älkää siis loukkaantuko, jos kirjoitin jotain tyhmää! Palaute on erittäin tervetullutta, ja olisihan ihan älyttömän siistiä, jos tätä tekisi joku muukin kuin minä. Olkaa yhteyksissä!

Miksi?

Miksi ei? Pääkaupunkiseudulle on 2000-luvulla syntynyt speksejä kuin sieniä sateella, ja lisäksi muiden Suomen kaupunkien speksit (ja muutama ruotsalainenkin) tuppaavat käymään täällä kiertueella. Syystä tai toisesta päätin käydä katsomassa kaikki kevään 2016 pääkaupunkiseudun speksit (ja järjestää niihin Fyysikkospeksin yhteislähdöt), ja ideasta kirjoittaa arvosteluja spekseistä voi taas kiittää erästä aamuöistä keskustelua.

Moni ehkä pitää speksejä viihteenä tai hassuna opiskelijatoimintana. Speksi on kuitenkin myös taidetta, ja niin sanotusta “oikeasta” taiteestahan kirjoitetaan juttuja. Nyt spekseistäkin. Ajattelin juttusarjan olevan mielenkiintoinen myös historiankirjoituksen kannalta: viiden vuoden päästä voi näidenkin avulla miettiä, mihin suuntaan speksigenre on kehittynyt. Saattaapa näistä olla seuraavan omankin produktion kanssa iloa muistellessa muiden tuotosten hyviä ja huonoja puolia.

Kuka?

Päivitetty 30.1.2018

Arvosteluja pitää mielestäni uskaltaa kirjoittaa omalla nimellä ja naamalla, kun arvostelunkin kohteet ovat kaikkien tietämiä. Tekstiä lukiessakin on varmaan kiva tietää, mikä taustani on, jotta voi sitten todeta, että en selvästikään tiedä ollenkaan, mistä puhun.

Eli heippa, olen Elsa, teknillinen fyysikko Otaniemestä ja fyysikkospeksiläinen. Fyysikkospeksejä olen tehnyt vuodesta 2011. Selvästi isoin speksitehtäväni on ollut vuoden 2017 Vive!ssä, jossa olin yksi kolmesta tuottajasta ja mukana käsikirjoitustiimissä alusta alkaen. Musiikki on omin osa-alueeni, mutta etenkin tuottajanhommien ohella mutta myös aiemmissa spekseissä on tullut puuhattua sen verran paljon, että joka osa-alueesta on ainakin jonkinlainen käsitys. Tämän pikku arvosteluproggiksen seurauksena olen vissiin nähnyt aika monta speksiä: kävin tosiaan katsomassa vuonna 2016 kaikki speksit, joihin mitenkään järkevästi ehdin, ja vuonna 2017:kin muutaman, vaikka niistä en silloin arvosteluja rustaillutkaan.

Allaoleva teksti on kirjoitettu vuonna 2016 alkukeväästä projektia aloitettaessa ja on vuoden 2016 arvosteluja lukiessa pätevää kontekstia.

Heippa, olen Elsa, teknillinen fyysikko Otaniemestä ja fyysikkospeksiläinen. Speksi on siisteintä, mitä olen opiskeluaikanani tehnyt, vaikka olen ehtinyt harrastaa muutakin opiskelijatoimintaa varsin ahkerasti. Olen ollut tekemässä kolmea Fyysikospeksiä vuodesta 2011. Kahdessa ensimmäisessä produktiossani taustalauloin. Viime syksyn Mielenpuhaltajissa puuhasin enimmäkseen PR:ää ja roudasin lavasteita lavalla, mutta tietysti muidenkin osa-alueiden toimintaa on joutunut pakostakin seuraamaan. Musiikkitaustaa multa löytyy enemmänkin, ja varsinkin puhaltimet speksibändeissä lämmittävät aina mieltä.

Muita speksejä olen käynyt katsomassa ennen tätä projektia hävettävän vähän: olen nähnyt yhden Teekkarispeksin, yhden Pykälän spexin, yhden Humanistispeksin ja yhden Fysikalenin (Tukholman Kungliga Tekniska Högskolanin fyysikoiden speksin, tosin ruotsin kieli teki tästä jokseenkin erilaisen elämyksen). Millä ihmeen kompetenssilla minä sitten kuvittelen olevani pätevä arvioimaan yhtään mitään? Sitä minäkin tässä ihmettelen, mutta ei keskiverto speksinkatsojakaan tunne produktioiden historiaa tai osaa arvioida jokaista osa-aluetta. Eikä kukaan muukaan ole tietääkseni kirjoittanut arvosteluja spekseistä julkiseen levitykseen, joten kovin korkeaa rimaa ei ainakaan ole ylitettävänä.

Ota yhteyttä

Risuja? Ruusuja? Haluatko kirjoittaa oman arvostelusi ja kertoa minulle siitä? Tai lähettää fanipostia? Laita meiliä (elsa piste mannila ät gmail piste com)!

Elsa vuonna 2013. Moi!
Elsa vuonna 2013. Moi!

Julkaistut jutut

KY-speksi Messias-protokolla, Gloria 10.2.2016

Humanistispeksi Metsä, Kansallisteatterin Pieni näyttämö 27.2.2016

Valtsikan speksi Yhteistä on vain raja, Arabia-sali 28.2.2016

Lex Spex Peikkometsän pakolaiset, Gloria 10.3.2016

Metkan speksi Palkkahalaaja, Gloria 16.3.2016

Vapunajan erikoinen, Aalto-sali, Otakaari 1, 29.4.2016

Käyttiksen speksi Ydinlaskeuman alla, Teatteri Forum 17.3.2016

Lääkiksen speksi Kenen ristiä kannat, Kaapelitehtaan Pannuhalli 22.3.2016

Teekkarispeksi Atlantis 1860, Aleksanterin teatteri 3.4.2016

Ekyn speksi Lupa lomailla, Teatteri Forum 12.4.2016

Fysikalen Shelley, Matinkylän monitoimitalo 19.11.2016

Pykälän spex Tahdotko tätä?, Gloria 7.12.2016

Pykälän spex Kartelli, Gloria 29.11.2017