Categories
Uutinen

#turveinnovaatio

Kvantti on seurannut ilolla #turveinfo-kampanjaa, joka on lisännyt ansiokkaasti tietoa Suomen soista ja niiden hyötykäytöstä, ja kuinka turvemaiden hyötykäyttö voisi tuoda miljoonatulot turveyrittäjille. Kvantti on päättänyt osallistua tähän iloitteluun omalla #turveinnovaatio:llaan. Olemme opiskelleet turveinfon sivuja, ja keräämämme infon pohjalta keksineet oman innovaatiomme! Suunnittelimme myös innovaatiollemme oman julisteen, joka toivottavasti vakuuttaa kaikki turveperäisten terveyssiteiden ylivoimaisuudesta.

Juliste

Suomalaiset naiset ostavat vuodessa arviolta noin 50 miljoonalla muovin-, sellun- ja kankaanpalasia, jotka heittävät päivän käytön jälkeen kaatopaikalle. Kuulostaako käsittämättömältä? Kyse on kuukautissuojista.

Turpeen ja turvekuitujen käyttö kuukautis- ja inkontinenssisuojina voisi säästää suomalaisilta miljoonia vuodessa. Rahaa, joka tällä hetkellä hölmöinä annetaan monikansallisille yrityksille, vaikka luonnollinen kotimainen ratkaisu odottaisi jalkojen alla. Se vain pitäisi älytä laittaa niiden väliin.
Lähimmäs on päästy kun on upottu suohon vyötäisiä myöten, mutta ajatusta ei ole koskaan otettu käyttöön, vaikka syitä olisi monia.

Huokoisen ja ilmavan rakenteensa ansiosta yksi kuutiometri turvetta sitoo 500–800 litraa nesteitä. Imukykyisyytensä vuoksi turvesuoja sitoo kosteutta, hajua ja suoloja sekä neutraloi ihon eritteitä. Turvesuoja ei ärsytä ihoa, joten se sopii herkkäihoiselle. Turvesuoja on materiaalina myös hengittävä. Turvesuojan lämpimyys auttaa kylmää vastaan ja herkkäuskoiset luulevat siitä olevan apua myös reumaattisiin särkyihin. Lisäksi turvesuoja estää monien haitallisten bakteerien kasvua ja leviämistä.
Käytön jälkeen turvesuojaa ei tarvitsisi heittää kaatopaikalle. Imeytetystä turpeesta syntyy hajutonta, ravinteikasta ja helposti levitettävää maanparannusainetta. Turve imee itseensä nesteet, ravinteet ja hajut, jolloin se muuttuu kiinteäksi, helposti käsiteltäväksi ja hajuttomaksi maaravinteeksi. Käytön jälkeen turvesuojan voi lisätä vaikka omaan puutarhaan kasveja piristämään!

Tällä hetkellä maamme suopinta-alasta on turvetuotannon käytössä alle sadasosa. Suo-ja turvemaidemme kokonaisarvo mitataan sadoissa miljardeissa euroissa.

Turveinnovaatioiden voimalla nousee kansantalous, työllisyys ja Suomi suosta.