Categories
Uutinen

Venäjälle Nobelin rauhanpalkinto Talvisodasta

Helsingin sanomien saaman tiedon mukaan Nobel-komitea on päättänyt myöntää Nobelin rauhanpalkinnon Venäjälle (entiselle Neuvostoliitolle) Talvisodan tapahtumien johdosta.

sotilaat

Kvantti selvitti komitealta perusteluja päätökselle. Nobel-komitea halusi erityisesti kiittää Neuvostoliiton hyökkäystä ilman sodanjulistusta. Huomionarvoista oli myös hyökkäämättömyyssopimuksen irtisanominen yksipuolisesti ennen hyökkäystä ja hyökkäys selvästi heikomman osapuolen kimppuun. Perusteluissa mainitaankin Neuvostoliiton laajamittaiset sodan nopeaan lopettamiseen tähdänneet ponnistelut. Itsenäisten rauhanponnistelujensa ohella NL osallistui aktiivisesti rauhanneuvotteluihin. Lisäksi NL vähensi vajaassa vuodessa maa-armeijansa miesvahvuutta yli sadalla tuhannella sotilaalla, ja Suomen armeijan vahvuutta kymmenillä tuhansilla. Neuvostoliitto romutti vielä talven aikana tuhansia tankkeja ja sotilaskoneita. Rohkea yllätyshyökkäys täyttääkin komitean mukaan kaikki palkinnon vaatimukset.

Nobel-komitea uskoo että rauhanpalkinto nähdään myös viestinä muille valtioille: sodan käyminen on pätevä tapa saada Nobelin rauhanpalkinto. Komitea vihjaa että sama menettely toimii myös muille palkinnoille. Kvantti onkin laatinut mahdollisille anneksoijille kätevän listan eniten Nobel-palkintoja kerryttävistä vallattavista kaupungeista. 

  1. New York City (50)
  2. Pariisi (25)
  3. Lontoo (20)
  4. Wien (20)
  5. Chicago (10)
  6. Boston (10)
  7. Berliini (10)
  8. Budapest (10)
  9. Washington (10)
  10. München (10)
  11. Moskova (10)

Lähde: Wikidata
Lista on todennäköisesti epätäydellinen ja luvut viitteellisiä.

Kvantti laati myös ohjeellisen listan maista, joilla on pienimmät puolustusbudjetit suhteessa hallittujen nobel-palkintojen määrään. Koska taulukko on kahden erillisen taulukon yhdiste, kannattaa sen arvoja ajatella vielä viitteellisempinä. Listasta saattaa puuttua maita, joilta tieto puolustusbudjetista on uupunut. Suomi on kuitenkin listalla sijalla 33, edellään valtaosa muista Euroopan valtioista. Suomi puolustaa jokaista palkintoaan yli  755 miljoonan dollarin edestä, neljä kertaa niin tiukasti kuin naapurimaa Ruotsi.

Maa M$/Laureaatti
Liberia 6,76
Kosovo 49,99
Bosnia-Herzegovina 81,11
Makedonia 107,46
Unkari 113,67
Itävalta 120,81
Guatemala 137,22
Irlanti 142,11
Luxemburg 151,62
Ruotsi 179,24

Nobel-komitea toivoo että linjaus rohkaisee mahdollisimman monia maita tavoittelemaan palkintoja.