Categories
Uutinen

Ylioppilaskunta uudistaa teekkarilakin

Uudet lakkimallit

Ylioppilaskunta siirtyy TYTTÖ- ja POIKA-tunnisteisiin teekkarilakkeihin. Syyksi on ilmoitettu halu vaihtaa kokardi modernimpaan ja välttää opiskelijoiden hämmentymistä. Ylioppilaskunnan hallituksen uusista opiskelijoista, päähineistä ja eriarvoisuuselvityksestä vastaava jäsen Värkkä Ilkiö kommentoi muutosta Kvantille: “Kokardihan oli jo kuopatun ylioppilaskunnan tunnus, ei siis liene syytä itkeä sen perään. Uskomme että uudistus selkeyttää opiskelijoille toisten opiskelijoiden sukupuolta, mistä on luonnollisesti hyötyä varsinkin parinmuodostuksessa.” Ehdotus oli alun perin Perusteekkareiden kynästä ja se otettiin innolla vastaan ylioppilaskunnassa.

AYY:llä on ollut Ilkiön mukaan aiemmin ongelmia pitkätukkaisten miesten ja housuja käyttävien naisten kanssa. “Teekkarilakin uudistus ratkaisee nämäkin ongelmat. Meille on toki tärkeää että ihmiset saavat pukeutua kuten haluavat, mutta kyllähän nyt perkele pitää voida tunnistaa onko teekkari tyttö vai poika.”, Ilkiö teroittaa. AYY:n suorittamien tutkimusten mukaan useat teekkarit ovat päätyneet muodostamaan pareja oman sukupuolensa edustajien kanssa. Juuri näitä väärinkäsityksiä uusien lakkien toivotaan torjuvan.

Uusissa päähineissä on useita hienovaraisia vihjeitä kantajansa sukupuolesta. Lakeissa on värikoodaus: tyttöjen lakki on vaaleanpunainen ja poikien lakki vaaleansininen. Lakin altistuessa kuohuviinille tai ajan hampaalle väri tummuu tasaisesti, saavuttaen lopulta arvokkaan tummemman sävyn. Tyttöjen lakin tupsua on lyhennetty siveämmäksi ja se on siirretty vasemmalle puolelle lakkia. Lisäksi vanhan kokardin korvaa nyt viisi erillistä kirjainkokardia, joilla lakin edustaan on kirjoitettu TYTTÖ tai POIKA, vastaten kantajansa sukupuolta. Teekkarijaosto on ottanut muutoksen myös innolla vastaan: “Tämä vahvistaa teekkarikulttuurin ikiaikaista sukupuolisen segregaation perinnettä, jota me pidämme arvossaan.”, kertoo Suuri Turta-Kaivonen, Teekkarijaoston Segregaatio- ja härpätintirehtööri.

Uuden teekkarilakin voi noutaa keskustoimistolta kromosomikartoitusta, hedelmällisyystodistusta ja vanhaa lakkiaan vastaan. Ilkiö taustoittaa tiukkaa vaatimuslistausta: “Päätimme vaatia sekä kromosomikartoitusta että hedelmällisyystodistusta varmistaaksemme henkilön geneettisen sukupuolen ja lisääntymiskyvyn. Olemme suunnittelemassa MAHO-kokardia opiskelijoille, jotka eivät ole lisääntymiskykyisiä. Kokardia voisi käyttää tällöin TYTTÖ- tai POIKA-kokardin kanssa. Ennen lisäkokardien tilausta emme kuitenkaan luovuta lakkeja lisääntymiskyvyttömille teekkareille.”

Kvantti odottaa innolla uusien lakkien saapumista katukuvaan kesän myötä.