Categories
Uncategorized

Jatkisjatkosarja: Tuomas Lahtinen

 

Tuomas sneakpeek

Noin puolet diplomi-insinööriksi valmistuvista fyysikoista suuntaa jatko-opintoihin. Itse kukin tuntenee jonkun tällaisen tohtorilupauksen, mutta mitä nämä tutut naamat oikeastaan tekevät siellä labrojen uumenissa? Tätä selventääkseen Kvantti esittelee tänä vuonna teille liudan jatko-opiskelijoita uudessa Jatkisjatkosarjassamme! Seuraavaksi esittelyssä Tuomas Lahtinen!

 

Koeasetelman suunnittelua
Koeasetelman suunnittelua.

 

Teen väitöskirjaa nyt toista vuotta Systeemianalyysin laboratoriossa. Päädyin tutkimusryhmään kesätöiden ja kurssiassistentin tehtävien kautta. Minulle jatko-opinnot ovat antaneet loistavan mahdollisuuden kehittää tutkimukseen ja alaani liittyvää osaamista sekä itsevarmuutta. Uskon, että jatko-opintojen jälkeen osaan valita urapolkuni harkitusti. Kaksi vuotta sitten ensimmäinen työ olisi valikoitunut aika sattumanvaraisesti.

Tutkimukseni käsittelee ihmiseen liittyviä ilmiöitä operaatiotutkimus- ja systeemianalyysimallien käytössä. Aihe on tutkimuksellisesti pinnalla ja mielestäni erittäin tärkeä. Mallipohjaisen päätöksenteon edellytykset ovat nykyään datan, menetelmien sekä tietotekniikan puolesta hyvät. Seuraava askel on ymmärtää paremmin mallintajien, päätöksentekijöiden ja sidosryhmien muodostamia sosiaalisia systeemejä sekä mallin käyttöön liittyviä kognitiivisia ilmiöitä. Tämä on tärkeää, jotta malleja voitaisiin käyttää yhä luotettavammin ja paremmin tosielämän ongelmia ratkoessa.

Olen vastuuopettajana kurssilla Sovelletun matematiikan tietokonetyöt. Tehtävään kuuluu kurssin ylläpito ja kehitys. Lisäksi toimin sihteerinä Suomen Operaatiotutkimusseurassa. Olen aktiivisesti mukana seuran kehittämisessä ja yksi tämän hetken painopisteistämme on opiskelijoiden aktivointi. Tervetuloa mukaan seuran toimintaan verkostoitumaan sekä kehittämään ammatillista identiteettiä!

Linkkejä:
Suomen Operaatiotutkimusseura: www.operaatiotutkimus.fi  
Hämäläinen et al. 2013. On the Importance of Behavioral Operational Research: The Case of Understanding and Communicating about Dynamic Systems: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377221713001197 (luettavissa Aallon kirjaston kautta)

 

Systems Thinking Applied Open Space -tapahtuma
Vapaa-ajallani osallistun mielelläni alaani liittyviin tapahtumiin. Kuva on Systems Thinking Applied Open Space-tapahtumasta.