Categories
Uutinen

Vuosijuhlavinkit: Pääjuhla

Pää-juhla on vuosijuhlien pää-päivän pää-tapahtuma. Täällä kuuluu sitten käyttäytyä. Mikäli teennäinen hymynkare ei virity kasvoille muuten, kannattaa mieluiten tarjoilijan kuullen ilmoittaa kanssaseurueellesi naistenvessan lienevän ihanteellinen paikka rintataskuista löytyvien taskumattien sisällön nauttimiselle ja omassa frakissasi olevan tähän tarkoitukseen juuri soveltuva rintatasku. Pöytiin siirryttäessä kannattaa varmistaa, ettei ympärillä ole ei-optimaalista seuraa ja näin ollessa tehdä se joko kova- ja korkeaäänisesti selkeäksi koko pöytäryhmälle tai vaihtaa omakätisen manifestatiivisesti pöytäjärjestys mieleiseksi. Juhla voi alkaa.

Vuosijuhlat ovat omalla tavallaan ajatonta aikaa, ts. huoleton hetkellinen pako muusta maailmasta, jolloin esimerkiksi aikataulu tulisi unohtaa. Toimittajan mielestä tämä on hyvä syy unohtaa kello kotiin. Onneksi jotkin vuosijuhlapaikat ovat onnistuneet estämään tällaisen naiivin realismikarkauksen laittamalla seinään maailmanlopun kellon ja muistuttamalla melko kovaäänisesti, mikäli vuosijuhlien sovittu aikataulu ei pidä paikkaansa.

Päästääksemme keinotekoisiin jaotteluihin mieltyneen toimittajamme jälleen vauhtiin voimme todeta vuosijuhlia olevan kolmenlaisia:

Lähes ajallaan olevia

Usein syynä pieniin myöhästyksiin ovat väärään osoitteeseen tilatut / menneet bussit, kiltahuoneelle unohtuneet kunniamerkit tai aikataulun suhteen väärinkalibroitu vuosijuhlapuhuja. Myöhästymisiä sattuu, olihan tämä artikkelikin tarkoitus alun perin kirjoittaa keväällä 2016.

Rutosti myöhässä olevia

Vuosijuhlien liian pitkä viivästys on epäkäytännöllistä ja hankaloittaa juhlijoiden elämää, useimmat ovat kuitenkin menossa töihin joidenkin vuorokausien päästä vuosijuhlien alkamisesta. Tämän vuoksi olisi toivottavaa myös kertoa, mikäli pääruoka on sattumalta unohdettu tilata/valmistaa ja sitä aletaan tekemään vasta puolenyön aikaan. Tällaisissa tilanteissa veski- ja mäkkitauot ovat usein paikallaan.

Aikataulussa täysin pysyviä

Tämä usein viittaa siihen, että jokin ohjelmanumero on täytynyt peruuttaa tai sitä ei ehditty valmistella kuin kaksiminuuttiseksi puolen tunnin sijaan.

Tärkeitä huomioita

Vuosijuhlien kulurakenteen kallein ja useimmiten vähiten huomiotasaava osa on illalliskortti. Kolmen ruokalajin menun tarkoitus on olla hauska seuraleikki jatkoilla, joissa ihmisten tulisi yrittää muistaa, mitä jälkiruoaksi oli. Pari huomioitavaa aspektia vuosijuhlajärjestäjille:

Annoskoko

Mikäli pääruokaa ei riitä, syttyy maailmansota. Useimmat cateringit eivät ymmärrä analogiaa hevosen ja teekkarin välillä näkemättä sitä ensin. Kannattaa siis sanoa selvin sävelin cateringille, paljonko ruokaa voi odottaa kuluvan: erityisesti kasvisannokset saattavat olla kevyesti suunniteltuja, kun kohdeyleisö olettaisi lautasellaan olevan n. 1200 kcal.

Maissikana

Pääruokana on useimmiten maissikanan rintaa, mikäli vuosijuhlavastaava on päättänyt panostaa muihin osa-alueisiin kuin kalleimpiin ruokiin, hyvä sponssi on jäänyt saamatta tai vuosijuhlavastaava vain yksinkertaisesti pitää maissikanan rinnasta.

Servetit

Mikäli servetit ovat setelikuvioituja, sai vuosijuhlavastaava kaikki rahat jo käytettyään vielä ylimääräisen sponsorin ja positiivinen ongelma on pitänyt ratkaista jollakin tavalla.