Categories
Uutinen

Äänestyksen yllätystulos: Persemonnin murskavoitto!

Yöllisen ääntenlaskun tulos yllätti monet: Persemonni voitti äänestyksen selkeällä kaulalla, vaikka monneilla ei kaulaa olekaan.

persemonni2Persemonnin virkaanastujaispuhe

Äänestyksen ennakkosuosikki, Porkkanasherry kärsi yllättävän tappion. Vielä maanantaina Kvantin tilaaman konsulttiselvityksen mukaan Porkkanasherry oli vielä todennäköisempi voittaja, koska sitä pystyi äänestämään “tykkää”-napilla. Persemonnin äänestäjien ei uskottu lopulta vaivautuvan vaaliuurnille. Persemonnin karisma kuitenkin todisti spekulaatiot vääräksi: lopulta Persemonnin äänisaalis oli liki kaksinkertainen Porkkanasherryyn verrattuna.

Voittoon nuorten valkoisten miesten äänillä

Analysoitaessa vaalituloksia huomataan mielenkiintoinen trendi: Persemonnin äänestäjäkunta koostui liki yksinomaan nuorista, valkoisista miesäänestäjistä. Porkkanasherry oli selkeästi naisten suosikki. Persemonnin hiomaton ulkoasu ja värikäs kieli vetosivat äänestäjiin: tämä nähtiin “kansan edustajana”, toisin kuin kuivakka ja vähän väritön Porkkanasherry. Osa Persemonnin äänestäjistä kenties kaipasi myös paluuta “parempiin perseankan päiviin”. Voit lukea Kvantin aiemman analyysin Porkkanasherrysta Kvantin arkistosta (4/2008, sivu 9) samoin kuin Perseankasta (4/2011, sivu 23)

Persemonni peruuttelee

Virkaanastujaispuheessa aikaisin tänä aamuna nähtiinkin kuitenkin aivan eri Persemonni kuin äänestyksen aikana. Persemonni oli hillitympi, vähemmän karvainen ja arvokkaampi. Osa aiemmasta särmästä on kadonnut, ja Persemonni vaikutti jo paljon realistisemmalta verrattuna aiempaan reippaasti väritettyyn linjaan.

Miten käy Suomen?

Persemonnin valinnan vaikutuksia Suomeen voi vasta spekuloida. Tärkeintä onkin pitää avoin mieli. Suomen ulkoministeri Timo Soini kommetoisi Persemonnin valintaa varmaan seuraavasti: “Kansa on puhunut, ja vaikka ehdokas ei kaikkien silmää miellyttäisikään, nyt otetaan pulinat pois ja noudatetaan demokraattista päätöstä.”

Kvantti seuraa mielenkiinnolla Persemonnin seuraavia askeleita, vaikka monneilla ei jalkoja olekaan.