Categories
Uutinen

”Pakasteet pieneen pussiin?”

Vaikka varsinaisesta intiaanikesästä ei voi vielä puhua, koska lämpötilan puolesta syksy ei oikeastaan ehtinyt vielä alkaa, eilinen ja sääennusteen mukaan myös tämä päivä ovat kesäisen lämpimiä ja aurinkoisia. Lämpömittarin lisäksi tämä näkynee hienoisena piikkinä myös jäätelömyynnissä, joten monelta teistä kysyttäneen tänään, että pistetäänkö pakasteet pieneen pussiin.

Suklaajäätelötuutti, kuvituskuva.

Onko kaupan pakastepussi pelkästään tarpeetonta muovijätettä, suojaako se mahdollisesti muita ostoksia pakasteiden pinnalle tiivistyvältä kosteudelta, vai pitääkö se kenties pakasteet paremmin kylmänä.  Jos Marttaliittoa on uskominen, niin pussi soveltuu lähinnä kahteen ensimmäiseen käyttötapaan. Se ei juuri estä sulamista ja saattaa suojata muita ostoksia kosteudelta – Marttaliitto (MTV 30.4.2014). Koska kotitalousopetuksen neuvot ovat aikaisemminkin pettäneet Kvantin toimituksen luottamuksen (Kvantti 1/2015), päätimme testata kokeellisesti pakastepussin tarjoamaan suojaa.

Jäätelötuutin sulamisnopeus, sininen ympyrä on ilman pakastepussia, ja punainen neliö pussin sisällä.

Kaksi yksinäistä suklaatuuttia asetettiin vuorollaan makaamaan puiselle pöydälle, toinen pakastepussin sisällä ja toinen paljaaltaan. Jäätelön sulamisnopeutta arvioitiin pitkävartisella elintarvikelämpömittarilla, jonka kärki oli työnnetty tuutin kannen lävitse 90 mm matkalta tuutin sisälle. Tuutin sulamista seurattiin noin 15 minuutin ajan, minkä jälkeen pehmennyt jäätelö hävitettiin asianmukaisella tavalla.

Tulosten perusteella on selvää, että ohut pakastepussi hidastaa huomattavasti jäätelön sulamista, joten jos sinulla ei ole mukanasi kylmälaukkua tai jos et aio välittömästi syödä jäätelöä kaupan pihassa, niin vastaa kyllä, ehdottomasti.