Categories
Uutinen

Speksikevät 2016: Teekkarispeksi

Mistä on kyse? Lue taustajuttu!

Vuoden 2016 Teekkarispeksissä mystikko madame Blavatsky saapuu hämmentämään 1860-luvun englantilaisen eristyneen maalaiskylän rauhaa, jota jo siltatyömaa oli horjuttanut. Noitavainoilta ei säästytä, ja edistysmielinen Darwiniakin lukenut vanhan pastorin lapsenlapsi Elsiekin lähti etsimään Atlantista avomereltä.

Miljöö ei ollut tutuimmasta päästä eikä helpoin selittää yleisölle, mutta Teekkarispeksi ei onneksi sortunut pitkäpiimäisiin selityksiin. Loppupuolella speksiä en toisaalta tahtonut pysyä kaikista juonenkäänteistä tai hahmojen motiiveista perillä, ja hahmot jäivät asiallisesta näyttelemisestä huolimatta etäisiksi. Madame Blavatskyn sinänsä kiehtova hahmo kärsi aksentista, joka alkoi ärsyttää muutaman minuutin jälkeen.

Teekkarispeksi on iso, ja se näkyy kaikessa. Näytöksiä on 12, ja Aleksanterin teatteri on omstarttien huutamiseen melkein liian iso, vaikka aivan eri tavalla komea kuin vaikkapa Gloria. Ainakin 3.4. näytöksen yleisö oli syystä tai toisesta valitettavan hiljainen ja näytöskin melko lyhyt, eivätkä näyttelijät oikein päässeet näyttämään improtaitoja. Produktiossakin on 150 henkeä, toki kaikki eivät näy näytöspäivinä. Miljöö ei antanut mahdollisuuksia revitellä suurella pukuloistolla, mutta luontevasti ympäristöön sopeutuvat maalaisten asutkin lienevät vaatineet työtä. Suuret pyöritettävät lavasteet toimivat, samoin monikäyttöiset lavastelaatikot saivat tilat muuttumaan kirkkosalista kodiksi vauhdikkaasti ja sulavasti, ja lavasteiden pyörimistä katsoi ihmetellen pitkälle speksin aikana.

Laulajissa oli pientä epätasaisuutta, mutta muuten biisit olivat nautittavia. Ainakin itselleni melko vieraista kappaleista oli sovitettu orkesterin soitin- ja soundivalikoimaa monipuolisesti käyttäviä vetoja. Tanssia oli vain, jos tanssijat olivat jo valmiiksi taustahahmoina lavalla, ja teknisestikin epäilemättä taitavat koreografiat liittyivät tarinaan. Sanoitukset olivat ehkäpä kevään parhaita ja niistä sai mukavasti selvääkin. Taustahahmoja oli ilo katsella muutenkin. Muuten taitavasti toteutetussa speksissä jäi harmittamaan, että käsikirjoittajien käsiohjelmatekstistä löytyi spoilerikin.

Tämänkin speksin arvosteli Elsa Mannila, elsa piste mannila ät gmail. Vaikka tämä arvostelu julkaistaan varsin paljon esityksen jälkeen, raakaversio tästäkin jutusta on kirjoitettu heti näytöksen jälkeen.